10. september 2020 Vsi dogodki

Dober dan, prihodnosti!

Možnost ni le ena, možnosti je vedno več. Enako tudi prihodnost ni zgolj ena, temveč jih je več. Zametki možnosti so zapisani v sedanjosti, toda prihodnji potenciali, globalna gibanja in strateške usmeritve so pogoste neznanke, pred katerimi se znajdemo vsi, ki pri svojem delu ustvarjamo in proizvajamo danes za jutri. Našteto še posebej velja za vse, ki delujejo na področju naprednih tehnologij in kreativnega sektorja.

Projekt Dober dan, prihodnosti! se zato osredotoča na pomen premisleka o tem, kako razumeti možne prihodnosti, ter še pomembneje, kako aktivno vzpostavljati strategije za oblikovanje prihodnosti družbe in podjetij, ki bodo v soustvarjeni prihodnosti uspevale.

Uvod v metode, orodja in izbrane primere odličnih aktualnih in preteklih praks, ki so znale pogledati v prihodnost in soustvarile sedanjost, v kateri živimo, bo na predavanju predstavil priznani ameriški predavatelj in futurist Phil Balagtas. Pogovor po predavanju bo moderiral Ivica Mitrović.

Na predavanju bomo med drugim dobili odgovore na vprašanja:

  • Kako bo videti svet 7 – 10 let?
  • Kako lahko učinkovito predvidimo izzive, s katerimi se bomo sčasoma spopadli?
  • Kakšno vlogo bo v prihodnosti imelo oblikovanje?

O predavanju

Naslov predavanja: Oblikovalsko mišljenje prihodnosti: spekulativno oblikovanje, strateško predvidevanje in drugi načini odzivanja na prihodnost

Povzetek: Nenehno razvijajoče se področje oblikovanja vedno bolj zahteva strateško mišljenje. Za razvoj tega pa potrebujemo dodatna orodja in metode, ki nam bodo omogočile soočanje z  najzahtevnejšimi političnimi, etičnimi, okoljskimi in kulturnimi izzivi. Kako bo videti svet čez 7–10 let? Kako učinkovito predvideti izzive, s katerimi se bomo spopadli v prihodnosti? In kakšno vlogo bodo imeli v tej prihodnosti ustvarjalci? Kot vodja oblikovanja pri podjetju McKinsey & Co. ter ustanovitelj pobude Design Futures, nepridobitne organizacije z več kot 40 organiziranimi dogodki po vsem svetu vsako leto, bo Phil Balagtas ob primerih dobrih praks razpravljal, kako v obliki strateških načel uporabiti spekulativno mišljenje in zmožnost predvidevanja za razumevanje možnih prihodnosti.

Program

18:00–18:15        Pozdravni nagovor in predstavitev projekta -Tina Pezdirc Nograšek (RRA LUR)

18:15–19:15        Plenarno predavanje: Oblikovalsko mišljenje prihodnosti – Phil Balagtas

19:15–19:45        Pogovor po predavanju – Moderator Ivica Mitrović 

19:45–20:00        Zaključek

Phil Balagtas
Predavatelj

Phil Balagtas

Phil Balagtas od leta 2001 profesionalno deluje kot interaktivni oblikovalec in oblikovalec vizualnih komunikacij. Oblikovalske izkušnje je pridobil prek različnih medijev in platform ob delu za neprofitne, maloprodajne in oglaševalske organizacije ter podjetja za programsko opremo. Trenutno deluje kot vodja za načrtovanje izkušenj v podjetju McKinsey & Company, pri čemer je njegova naloga, da v okviru sodelovanja z različnimi (naprednimi) industrijami skrbi za preoblikovanje in izboljšanje njihovih digitalnih storitev in strategij. Je tudi ustanovitelj in organizator pobude Design Futures, katere primarna naloga je organizacija mednarodnih srečanj na področju raziskovanja spekulativnih prihodnosti ter konferenc PRIMER v ZDA in Evropi. Phil kot futurist in predavatelj na svojih dogodkih združuje ustvarjalce in futuriste z vsega sveta z namenom izobraževanja in deljenja strategij za oblikovanje prihodnosti, v kar skrbno vključuje etične izzive, ki se porajajo z nastajajočimi tehnologijami.

Ivica Mitrović
Predavatelj

Ivica Mitrović

Ivica Mitrović je docent na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij na Umetnostni akademiji v Splitu, kjer predava interaktivno oblikovanje. Od leta 2001 deluje na področju promoviranja novih oblikovalskih disciplin, kot so interaktivno oblikovanje ter kritično in spekulativno oblikovanje. Skupaj z Olegom Šuranom sta kot kustosa vodila predstavitev hrvaškega paviljona za XXI. mednarodni milanski trienale z naslovom The 21st Century. Design After Design (2016). Je tudi sourednik publikacije Speculative – Post-Design Practice or New Utopia? Trenutno se osredotoča na raziskovanje in razvijanje novih in nastajajočih praks spekulativnega oblikovanja ter pripadajočih izobraževalnih metod v okviru evropskega Erasmus+ projekta SpeculativeEdu.

Dostopnost   Ctrl+U