21. januar 2015 Vsi dogodki

Vrata odprla prva Knjižnica REČI

Izposoja reči predstavlja inovativen način kljubovanja gospodarski krizi, saj ljudem omogoča uporabo reči, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti.

V Sloveniji v času krize vznika vse več projektov souporabe, ki kljub vedno tanjšim denarnicam pomagajo ljudem, da na preprost način, prek skupne rabe dobrin, ohranjajo kakovost življenja. Eden izmed takšnih projektov je zaživel  v Domu skupnosti (Belokranjska 6) v Savskem naselju – 21. januarja 2015 je svoja vrata odprla prva slovenska Knjižnica REČI.

Ideja vzpostavitve Knjižnice REČI se je porodila pomladi 2014, ko so strokovnjakinje za razvoj javnega prostora iz prostoRoža iskale primerne vsebine za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju  ter koncept, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske. S svojimi izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe (coworking, crowdfunding, itd.) jim je na pomoč priskočila iniciativa Slovenia Coworking, s katero so po principu od spodaj navzgor  združili moči s ciljem, da kulturo souporabe ponesejo na raven delujoče storitve.

V sodelovanju z lokalno skupnostjo se je ekipa odločila vzpostaviti model po vzoru berlinske knjižnice reči Leile, ki velja za prvo tovrstno izposojevalnico ter tako v Ljubljani kot prvi v Sloveniji vzpostaviti knjižnico, ki bo namesto knjig izposojala različne uporabne predmete – REČI (kot npr. športno opremo, gospodinjske aparate, orodje, igrače,…).Eden izmed glavnih ciljev koncepta je omogočiti posameznikom izposojo predmetov, katere bi drugače morali kupiti ter s tem prihraniti čas, denar in prostor. Vse prevečkrat namreč kupujemo reči, ki jih uporabimo le občasno, potem pa obležijo v shrambah ali kleteh. Član Knjižnice REČI lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja ali vplača članarino. Že na sami otvoritvi pa je ekipa knjižnice že vpisovala nove člane.

Več    >

Dostopnost   Ctrl+U