22. - 23. oktober 2015 Vsi dogodki

Konferenca “ICT Innovate, Connect, Transform”

Mladi podjetniki iz Slovenije pometli z mednarodno konkurenco Ekipa Homey je z inovativno mobilno aplikacijo, ki družine na zabaven način pritegne k opravljanju hišnih opravil, zasedla prvo mesto na mednarodnem tekmovanju za najboljšo IKT poslovno idejo.

V Lizboni se je konec oktobra 2015 odvijala največja evropska konferenca na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij “ICT Innovate, Connect, Transform”, v okviru katere je potekalo tekmovanje »ICT Bussines Idea Contest«. Na njem se je predstavilo 12 najboljših start-up ekip iz šestih držav. Slovenska ekipa Homey, ki je svojo inovativno idejo razvila na poletni šoli CREA ‘Mesta prihodnosti skozi storitvene inovacije’, je prepričljivo zasedla prvo mesto.  

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) sta julija v Ljubljani organizirali poletno šolo CREA, na kateri so udeleženci s pomočjo izkušenih mentorjev spoznali kreativne pristope pri načrtovanju storitev ter v interdisciplinarnih ekipah testirali in izpopolnjevali svoje poslovne ideje.

Poletne šole CREA so pod sloganom »Kreativnost in informacijske tehnologije za nove oblike podjetništva« potekale v šestih partnerskih državah, poleg Slovenije še v Estoniji, Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in Nizozemski, udeležilo pa se jih je več kot 200 mladih nadebudnih podjetnikov. Mednarodnega tekmovanja »ICT Bussiness Idea Contest« so se udeležile zmagovalne ekipe vseh poletnih šol. Slovenijo sta tako zastopali skupina Take it Smooth! z novim pristopom k zdravemu prehranjevanju na delovnem mestu in skupina Homey z inovativno mobilno aplikacijo, ki družine na zabaven način pritegne k opravljanju hišnih opravil. Slednja je s svojo celostno predstavitvijo in inovativno idejo navdušila 14 člansko mednarodno komisijo v sestavi investitorjev, predstavnikov podpornih okolij in partnerskih držav. Prve tri ekipe so za nagrado prejele možnost inkubiranja v enem izmed treh evropskih inkubatorjev in sicer milanskem PoliHub-u, Poslovenem inkubaturju Tallin ali Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju.

Eden izmed osnovnih ciljev poletne šole CREA je tudi interdisciplinarno povezovanje znotraj start-up ekip, kar je po besedah Sanje Zepan, članice ekipe Homey, tudi pri njih bistveno pripomoglo k hitremu in uspešnemu razvoju ideje. »Nova znanja, razširitev naše mlade ekipe in povezovanje s številnimi strokovnjaki so nam odprli nove priložnosti kar je pomembna pridobitev sodelovanja v poletni šoli. S to popotnico se bomo lažje in bolj samozavestno podali na nove trge in se pogumneje spopadli s prihajajočimi izzivi« je ob podelitvi izpostavila Zepanova.

Kot članica strokovne komisije se je dogodka udeležila tudi mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR, ki je ob zmagi ekipe Homey poudarila, da je uspeh v tako široki mednarodni konkurenci hkrati tudi dokaz, da Ljubljana ustvarja ugodno podporno okolje za razvoj obetajočih mladih podjetnikov: »Glede na uspešne rezultate in pridobljene izkušnje bo prihodnja poletna šola CREA, ki je načrtovana za leto 2016, še boljša in odmevnejša«.

Dostopnost   Ctrl+U