09. oktober 2014 Vsi dogodki

TOP IDEJE – Kreativnost ne pozna meja

Kreativne industrije kot nove priložnosti čezmejnega sodelovanja

Ob podpori Regionalne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) poteka vrsto aktivnosti, ki spodbujajo razvoj kreativnega in inovativnega ter konkurenčnega gospodarstva. Te se izvajajo preko Regionalnega centra kreativne ekonomije (RCKE), katerega namen je spodbujanje gospodarskega in družbenega razvoj na ravni regije. RCKE tako na inovativen način povezuje kreativne skupnosti, klasične gospodarske sektorje, odločevalce in oblikovalce politik ter izobraževalne in raziskovalne ustanove, s čimer spodbuja razvoj kreativnega in inovativnega, (mednarodno) konkurenčnega gospodarstva.

Povezovanje je bil tudi glavni razlog za podporo razstavi Top ideje in organizacijo dogodka Kreativnost ne pozna meja, kjer so nagrajeni ustvarjalci dobili priložnost za svojo predstavitev, obiskovalci dogodka pa so prek predstavitev dobrih praks pridobili mnogo koristnih informacij. Oblikovalec Elvis Halilović jih je navdušil z izkušnjami iz prve roke ter uspešno zgodbo lesenih fotoaparatov ONDU, ki so pred nekaj več kot letom dni s crowdfunding kampanijo na platformi Kickstarter dosegli globalno občinstvo ter zbrali preko 100.000 dolarjev. Tokrat je imel dogodek tudi mednarodno noto, saj se je predstavilo tudi pet ustvarjalcev iz sosednje Hrvaške, ki so se razstave Top ideje udeležili v okviru projekta ‘Creative Startup’, katerega partner je tudi RRA LUR / RCKE.

Več    >


Posebne pozornosti so bili tokrat deležni trije udeleženci razstave Top ideje, ki so po izboru strokovne komisije prejeli nagrado Top ideje za najbolje oblikovan izdelek: (1) Ekipa AKLIH s projektom MOMENT, ki po mnenju strokovne komisije vsebuje premišljen oblikovni pristop s poudarkom na inovativnosti, (2) podjetje Arhitektura Fortuna Lamovšek, ki je nagrado prejelo za enostavno in hitro sestavljive otroške hiške KLIPIKLAP ter Svetljana Despot, hrvaška oblikovalka s svojo kolekcijo izdelkov iz polstenja – Inside out.

Dostopnost   Ctrl+U