Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

30. marca 2018

CRE:HUB Dobre prakse razvoja kulturnih in kreativnih industrij tudi v Romuniji

Na šestem študijskem obisku so partnerji projekta CRE:HUB odkrivali kulturno dediščino, razvoj kulturnih in kreativnih industrij ter podporno okolje za kreativno podjetništvo v Romuniji.

CRE-HUB_Romunija4_maj2018

Predstavniki RRA LUR so se skupaj s predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za kulturo udeležili partnerskega srečanja in študijskega obiska, ki je potekal v mestih Alba Iulia in Sibiu v osrednji romunski regiji Transilvania.

Prvi del obiska je potekal v mestu Alba Iulia, ki ima več kot 63.000 prebivalcev in je znano po svoji srednjeveški utrdbi z zvezdastim obzidjem. Znotraj obnovljenega obzidja je mestna oblast v sodelovanju z različnimi iniciativami ter pristopom od spodaj – navzgor vzpostavila t.i. Kreativno četrt Karolina (ang. Carolina Creative Quartier), kjer so v enem letu delovanja izvedli različne aktivnosti (festivale, delavnice, kreativne turistične produkte itd.), ki jih bodo v prihodnje nadgradili z ustvarjalnimi ateljeji in dodatnim programom. Poleg muzeja Principia, ki kot nekdanji sedež rimske legije predstavlja korenine mesta Alba Iulie in projekta Museikon, ki je transformiral zgodovinsko stavbo v muzej religioznih ikon, so si deležniki ogledali tudi prvi coworking prostor v mestu – HUB7. V okviru HUB7 je bil izveden tudi dogodek Barcamp, kjer so partnerji v moderiranem procesu iskali podobnosti in razlike delovanja coworking prostorov in inkubatorjev.

Drugi del študijskega obiska je potekal v mestu Sibiu, ki je bil v letu 2007 razglašen za Evropsko prestolnico kulture. Med obiskom so se srečali s predstavniki občine Sibiu, spoznali t.i. Kulturno tovarno (ang. Culture factory), ki je hkrati nosilec najpomembnejšega evropskega festivala uprizoritvenih umetnosti ter se sprehodili po največjem etnografskem muzeju na prostem Astra.

Študijski obisk se je zaključil v središču mesta Sibiu s predstavitvijo knjižnice Astra, ki s svojimi inovativnimi pristopi predstavlja motor razvoja kulturnega življenja v mestu.

Dostopnost   Ctrl+U