Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

9. marca 2021

Delavnica »Spekulativno oblikovanje: pristopi, metode in orodja«

V sklopu projekta COCO4CCI je marca 2021 potekala spletna delavnica »Spekulativno oblikovanje: pristopi, metode in orodja«, ki sta jo vodila Ivica Mitrović in Oleg Šuran, profesorja na Umetnostni akademiji v Splitu.

Na delavnici so se slušatelji seznanili s sedanjostjo in prihodnostjo spekulativnega oblikovanja ter z njim povezanimi praksami. Poleg tega sta predavatelja z bogatim slikovnim in video materialom prikazala primere spekulativnega oblikovanja, ki so izhajali iz projektov, v katere sta sama vpeta.

Razprava je pokazala, da je spekulativno oblikovanje zanimiva tematika, ki pridobiva na prepoznavnosti in pomembnosti, odpira pa številna vprašanja. Spekulativno oblikovanje preizprašuje prakso oblikovanja ter ponuja alternative za današnji in jutrišnji svet. Oblikovalske prakse, ki vključujejo spekulativno oblikovanje, postajajo kritične tudi do lastnega delovanja, se usmerjajo k skupnostnim praksam z namenom doseganja trajnih in učinkovitih rešitev. Namen teh praks pa je v ospredje potiskati perspektive (npr. družbeno kulturni kontekst), iz katerih so prihodnosti ustvarjene.

Posnetek delavnice je na voljo tudi preko povezave: VIDEO

Delavnica je del trilogije »Hello, futures« in predstavlja nadaljevanje predavanja o spekulativni prihodnosti, ki ga je septembra 2020 izvedel Phil Balagtas – VIDEO 

Dogodek je potekal v organizaciji Regionalnega centra kreativne ekonomije, ki deluje pod okriljem  Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, in sicer v okviru projekta COCO4CCI (Povezovalni trkalnik kreativnih in kulturnih industrij) znotraj programa Interreg Srednja Evropa, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dostopnost   Ctrl+U