Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

7. julija 2021

Kamnik – podjetništvo in tradicija z roko v roki

Občina Kamnik v sodelovanju z Zadrugo KIKštarter, Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, Mladinskim centrom Kotlovnica in ob podpori Evropskega projekta CINEMA z različnimi aktivnostmi skrbi za oživljanje mestnega jedra in si prizadeva, da bi se v njem dobro počutili vsi, meščani, ponudniki in seveda turisti, ki vedno pogosteje obiskujejo mesto.

Mesto Kamnik je zaradi svoje lege in bogate zgodovine eno najlepših in najzanimivejših mest v Sloveniji. Kvaliteta bivanja je v tem malem srednjeveškem mestu izredno visoka, saj se v njem dobro počutijo družine z otroki, mladostniki in starostniki. Kamnik ima tudi raznoliko preteklost na področju industrije, obrti in podjetništva, saj iz tega okolja izhaja veliko podjetij, ki so še danes znana izven naših meja. V preteklosti je imel močno razvito gospodarstvo s Kemijsko industrijo Kamnik, Titanom, Stolom Kamnik in Svilanitom na čelu, tudi danes ostaja  gospodarsko močno mesto, saj v Kamniku deluje nekaj večjih prehrambnih podjetij, kot so Nektar Natura, Eta Kamnik, Meso Kamnik ter Jata Emona.

V Kamniku se zavedajo bogate zgodovine, zato želijo na njej graditi tudi prihodnost

Občina Kamnik s svojimi partnerskimi organizacijami aktivno vlaga čas in sredstva v razvoj in oživitev mestnega jedra Kamnika. Na območju bivše Smodnišnice deluje nekaj manjših in večjih podjetij, tam pa sta svoj prostor našla tudi Zadruga KIKštarer, podporno okolje za razvoj in rast podjetij, ter Mladinski center Kotlovnica. V bližnji prihodnosti si na tem območju obetamo tudi Kreativno-kulturni center Barutana, ki bo poskrbel za še pestrejše dogajanje v mestu ter okolje, kjer bodo svoje mesto našle mladinske, kulturne in nevladne organizacije.

Poleg rednih, večjih dogodkov, ki imajo v Kamniku že tradicionalno mesto, kot so Kamfest, Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, Veronikin festival in Kamniški karneval, v okviru projekta Tisočletje dobrih kupčij potekajo tudi manjši dogodki in aktivnosti, katerih cilj je vrnitev mestnega vrveža na ulice Kamnika skozi vse leto.

S projektom ter spletno platformo Tisočletje dobrih kupčij do še boljših rezultatov

Projekt Tisočletje dobrih kupčij se je začel leta 2020, njegov glavni namen pa je oživljanje mestnega jedra. Tisočletje dobrih kupčij povezuje ponudnike, ki imajo svoje poslovne prostore v mestnem središču, trgovce, gostince, obrtnike in ostala storitvena podjetja, prebivalce ter Občino Kamnik, Zadrugo KIKštarter ter Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Na srečanjih, ki potekajo nekajkrat letno, se ob skupnem sodelovanju zberejo predlogi, kritike in ideje za oživitev mestnega središča.

Zasnovana je bila spletna platforma, kjer so zbrane vse aktualne novice ter razpoložljiva infrastruktura (spletna stran www.trgovski-center-kamnik.si),  namenjena je informiranju tistih, ki mesto obiščejo zaradi poslovnih ali zasebnih razlogov. Na spletni strani so objavljeni seznami gostinskih ponudnikov, trgovin in ostalih storitvenih dejavnosti,  parkov in otroških igrišč, parkirnih mest,  praznih poslovnih prostorov, ki jih je mogoče najeti, ter brezplačnih WiFi točk- vse kar sodobnega obiskovalca, turista popotnika ali poslovneža zanima oz. kar potrebuje, da se v mestu dobro počuti in se tudi z veseljem vrača.

Projekt Tisočletje dobrih kupčij predstavlja  tudi pot v digitalizacijo predstavitve izdelkov in storitev, ki jih nudijo podjetniki. Spletna prisotnost predstavlja velik napredek. Prav tako se profili na socialnih omrežjih marsikomu zdijo samoumevni, a v sodelovanju z lokalno skupnostjo, predvsem malimi trgovci in ponudniki v središču mesta ter drugimi deležniki, smo ugotovili, da bi izobraževanja in pomoč pri vzpostavljanju komunikacije z uporabniki preko socialnih omrežij izjemno koristila. Še posebej se je to izkazalo koristno v časih ukrepov za zajezitev koronavirusa, ko strank ni bilo mogoče fizično nagovoriti v trgovini. Delavnice, seminarji ter pogovori, ki so jih ob podpori Občine Kamnik organizirali v Zadrugi KIKštarter Kamnik , so bile vedno zelo obiskane, saj so slušateljem ponudile znanje za pripravo vsebin na socialnih omrežjih, oblikovanje marketinških strategij, marsikdaj pa so podjetniki dobili tudi navdih v pogovoru s podjetniki iz drugih dejavnosti. V KIKštarterju so samo v letošnjem letu izvedli že 20 delavnic in seminarjev, ki so bili za vse udeležence brezplačni.

Pozitivni vplivi bona Kamniški desetak Maister

V novembru 2020 je v okviru dogodka, zasnovanega pod okriljem projekta CINEMA, nastala zmagovalna ideja, ki je ponudnike v centru mesta povezala z darilnim bonom. Darilni bon je bilo mogoče kupiti in unovčiti pri različnih trgovcih, gostincih, obrtnikih in ostalih ponudnikih v centru Kamnika. Darilni bon, imenovan Kamniški desetak Maister, je podprlo kar 20 kamniških podjetnikov. Poleg oblikovanja in izdelave bona, je bilo s strani predanih ponudnikov izpeljanih kar 17 dogodkov, ki so prinesli svež veter v staro mestno jedro.

Čeprav so na določeno ponudbo neposredno vplivali ukrepi za zajezitev širjenja korona virusa, je bil Kamniški desetak Maister tako med ponudniki kot tudi med kupci izredno pozitivno sprejet. To je bilo unikatno darilo, ki so ga kupci z veseljem podaril najbližjim, saj so z nakupom bona neposredno pozitivno vplivali na razvoj malih podjetnikov v centru Kamnika, ki z svojim delovanjem oživljajo in lepšajo staro mestno jedro. Z nakupom bona se je pri prebivalcih zbudilo zavedanje, da tudi sami lahko odločajo in pripomorejo k razvoju Kamnika.

Tudi v prihodnje številne aktivnosti za uspešen razvoj Kamnika

Na Občini Kamnik se zavedajo, da so podjetniki temelj zdrave in uspešne občine, na kateri lahko raste in se razvija tudi širša okolica. Zadruga KIKštarter s svojimi dogodki, znanjem pa tudi možnostjo souporabe pisarn prispeva znaten delež pri uresničitvi vizije. Ker pa je fizičen prostor omejen in želijo k oživitvi mesta prispevati še več, smo se v okviru projekta CINEMA lotili tudi popisa praznih poslovnih prostorov, ki se nahajajo v mestnem jedru. Izkazalo se je, da manjka ažurirana baza praznih poslovnih prostorov z osnovnim opisom, namembnostjo prostora, fotografijami ter stroški najema, ki je izredno pomembna za nadaljnji razvoj in oživljanje mestnega prostora Kamnika, saj ustvarja platformo za povezovanje med lastniki in tistimi, ki potrebujejo prostore za delo in produkcijo.

Mesto Kamnik ima zelo raznoliko turistično ponudbo s Termami Snovik, Arboretumom Volčji Potok In Veliko Planino na čelu, zavedati pa se je tudi treba, da ima prekrasno mestno jedro s svojo edinstveno ponudbo, bogato zgodovino, slikovito veduto  ter pester program dogodkov. V Kamniku bodo nadaljevali s KUL petki, ki zabavno zaključujejo delovni teden s povezovanjem vrhunske kulinarike ter glasbe, tradicionalnim večdnevnim festivalom Kamfest, ki poteka avgusta, in še mnogimi drugimi dogodki. Da bo letošnje leto Kamnik še bolj obiskan kot prejšnja leta, bo poskrbelo tudi sodelovanje s Slovenskimi železnicami. Mesto Kamnik je eno izmed prvih mest, ki ga je mogoče obiskati z novim vlakom. Na relaciji Ljubljana–Kamnik redno vozi vlak, ki je hitrejši in prijetnejši za potovanja, saj je dostopen tudi za invalide, mamice z otroškimi vozički ter kolesarje.

Občina Kamnik je s partnerji kot so Zadruga KIKštarter center, Mladinski center Kotlovnica, Zavod za turizem, kulturo in šport Kamnik v preteklosti naredila že veliko za oživitev mestnega središča in promocijo mesta nasploh. Kamnik je prepoznan kot mesto, ki svojo prihodnost gradi na bogati podjetniški tradiciji. Le ta predstavlja močan temelj za razvoj novih, uspešnih,  podjetniških zgodb, ki v mesto privabljajo prodorne posameznike. Menimo, da bo ob podpori projekta CINEMA Kamnik postal primer dobre prakse, ki bo povezoval gospodarske subjekte in kreativni sektor ter s tem pozitivno vplival na trajnostni razvoj mestnega središča in mesta nasploh.

Ob tej priložnosti vam hkrati predstavljamo video vsebine, ki pripovedujejo o uspešnih zgodbah, ki jih v Kamniku snujejo za oživljanje mesta.

 

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) sta slovenska partnerja v projektu CINEMA, katerega cilj je revitalizacija mestnih središč preko kreativnih industrij. Občina Kamnik je pridružen partner projekta.

Projekt CINEMA poteka v okviru programa Interreg Podonavje, sofinanciranega s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dostopnost   Ctrl+U