Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

8. marca 2017

Mednarodna konferenca projekta Forget Heritage

NOVE ZGODBE STARIH HIŠ – KAKO USPEŠNO UPRAVLJATI STAVBE KULTURNE DEDIŠČINE?

V okviru projekta Forget Heritage, v katerem sodeluje devet srednjeevropskih mest, poleg Ljubljane še Genova in Milano (IT), Nuremberg (DE), Varšava in Bydgoszcz (PL), Reka (HR), Pécs (HU) in Usti nad Labem (CZ), bo 21. marca 2017 v Mestnem muzeju v Ljubljani potekala mednarodna konferenca z naslovom Nove zgodbe starih hiš – Kako uspešno upravljati stavbe kulturne dediščine? Konferenca, ki jo organizira Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v sodelovanju z  Inštitutom za ekonomska raziskovanja (IER), oba slovenska partnerja v projektu, bo namenjena predvsem lastnikom in upravljavcem stavb kulturne dediščine ter odločevalcem in oblikovalcem politik na tem področju.

Glavni namen konference je predstaviti dobre prakse (ponovne) uporabe stavb kulturne dediščine za nove skupnostne vsebine, spoznati sodobne primere uspešnega upravljanja zgradb in prostorov kulturne dediščine ter spodbuditi povezovanje različnih skupnosti (od lokalnih prebivalcev do različnih ustvarjalnih in življenjsko stilskih skupnosti) za oblikovanje novih ekonomskih praks s poudarkom na vsebinah s področij kulturnih in kreativnih industrij.

Gostja konference bo predavateljica Tiva Montalbano iz The Prince’s Regeneration Trust iz Velike Britanije, ki bo v uvodnem predavanju z naslovom Kako izkoristiti preteklost v prihodnosti: uspešni in neuspešni primeri regeneracije kulturne dediščine v Veliki Britaniji predstavila številne praktične izkušnje s politikami upravljanja stavbne dediščine, govorila pa bo tudi  o pridobivanju sredstev ter vključevanju skupnosti. Predavanje je organizirano v sodelovanju z British Council Slovenija.

Sledile bodo predstavitve devetih primerov dobrih praks iz sedmih držav, kjer bodo predstavljen primeri iz različnih evropskih mest, ki bodo osvetlili mednarodni pogled na uporabo oziroma oživljanje stavbne dediščine, konferenca pa se bo zaključila z okroglo mizo.

Okrogla miza bo namenjena razpravi o ustvarjalno zasnovanih prenovah in/ali ponovnih uporabah stavb kulturne dediščine – tako na področju infrastrukture kot tudi na področju vsebine,vlogi in vpetosti prostorov kulturne dediščine v lokalno okolje in skupnost, privabljanju nove publike v prostore kulturne dediščine ter o različnih modelih upravljanja stavb kulturne dediščine na način, ki omogoča razvoj stalnih vsebin v dolgoročnem in finančno vzdržnem smislu.

Konferenca bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Simultano tolmačenje bo zagotovljeno. Udeležba na konferenci je možna s predhodno registracijo (do zasedbe prostih mest). Informacije glede registracije na natasa.mrsol@ljubljana.si.

Program konference NOVE ZGODBE STARIH HIŠ – KAKO USPEŠNO UPRAVLJATI STAVBE KULTURNE DEDIŠČINE?

* * * * *

Več informacij o projektu:

Nataša Mršol, vodja projekta, natasa.mrsol@ljubljana.si

http://www.rralur.si/sl/projekti/forget-heritage in

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-heritage.html#SUMMARY

Lepo vabljeni tudi na Forget Heritage/Facebook in Twitter.

Dostopnost   Ctrl+U