Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

19. januarja 2018

Napoved dogodka: KAKO USPEŠNO UPRAVLJATI STAVBE KULTURNE DEDIŠČINE?

Slovenska partnerja v projektu Forget Heritage – Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER) in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) – vas v Evropskem letu kulturne dediščine vabita na predstavitev pomembnih rezultatov projekta Forget Heritage, povezanih z upravljanjem stavb kulturne dediščine in opuščenih zgodovinskih znamenitosti.

Na dogodku, ki bo potekal 1. 2. 2018 v Mestni hiši v Ljubljani, bosta IER in RRA LUR predstavila Priročnik o politikah za revitalizacijo opuščenih stavb kulturne dediščine v srednjeevropskih mestih, Smernice za vključevanje meščanov v valorizacijo stavb kulturne dediščine in Priročnik za upravljanje stavb kulturne dediščine.

Deset partnerjev iz sedmih držav želi v srednjeevropskih mestih spodbuditi (ponovno) rabo stavb kulturne dediščine (in opuščenih zgodovinskih znamenitosti) z vsebinami s področij kulturnih in kreativnih industrij. Modeli upravljanja teh stavb upoštevajo sodelovanje javnega in zasebnega sektorja ter k dejavnemu vključevanju in povezovanju vabijo različne skupnosti – od lokalnih prebivalcev do različnih ustvarjalnih in življenjsko stilskih skupnosti.

Ker je načrtovanje vsebin v stavbah kulturne dediščine zelo pomembno, nam bo Jerneja Batič iz Oddelka za kulturo MO Ljubljana na primeru Ljubljane osvetlila, kaj vse je potrebno načrtovati in udejanjiti, da bo prišlo do uspešnega sodelovanja z upravljavcem.

S kakšnimi izzivi se srečujejo upravljavci stavb kulturne dediščine, kaj loči uspešne primere revitalizacije stavb kulturne dediščine od neuspešnih, kako pomemben je dober poslovni model, bo na podlagi svojih bogatih izkušenj sodelovanja s Historic England in Heritage Lottery Fund povedal Toby Ebbs, samostojni svetovalec za kulturno dediščino iz Velike Britanije. Predavanje organiziramo v sodelovanju z British Council Slovenija.

Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku (brez prevajanja). Udeležba je možna samo ob vnaprejšnji registraciji. Prijave sprejemamo do ponedeljka 29. 1. 2018 oz. do zapolnitve mest na spletni obrazec.

Več informacij o projektu: http://www.rralur.si/sl/projekti/forget-heritage in http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-heritage.html.

Program dogodka Kako uspešno upravljati stavbe kulturne dediščine

Dostopnost   Ctrl+U