Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

11. novembra 2015

Z oblikovalskimi metodami do reform v javnem sektorju

Za najbolj konkurenčna podjetja v Evropi sta oblikovanje in oblikovalsko mišljenje preverjena strateška orodja, ki doprineseta k rasti in razvoju podjetja. V zadnjem desetletju pa so se oblikovalski pristopi k reševanju problemov izkazali kot učinkoviti tudi pri uresničevanju reform v javnem sektorju. Primeri dobrih praks znotraj javnega sektorja dokazujejo, da lahko oblikovanje in soustvarjanje z aktivnim vključevanjem prebivalcev mesta bistveno doprinese k inovacijam, kjer je v središču uporabnik.

Posledično so postale oblikovalske metode vse bolj pomembne na področjih (kot je na primer področje oblikovanja politik), kjer tradicionalno sploh niso bile uporabljene. Kaj se lahko naučimo od oblikovalcev politik v kontekstu oblikovanja, kot pomembnega elementa za razvoj inovacij in kako lahko oblikovalske metode doprinesejo k uresničevanju ciljev za doseganje reform v javnem sektorju lahko izveste na dogodku »BEDA Insight Forum« v Bruslju.

Glavna govorka bo dr. Andrea Siodmok, vodja britanskega Laboratorija za politike(ang.»Policy Lab«), ki je trenutno odgovorna za inovacije na področju politik britanske vlade. V zadnjih dveh letih je skupaj s svojo ekipo in s pomočjo inovativnih pristopov realizirala številne projekte in se uspešno soočila z najbolj perečimi izzivi. Nagrajena je bila z ugledno nagrado »Bicentennial Medal of the Royal Society of Arts« v Londonu za: »Uporabo oblikovalskih načel ter s tem demokratizacijo oblikovanja politik«.

Na dogodku bosta spregovorila tudi Peter Dröll, direktor »Unije inovacij in evropskega raziskovalnega področja«, ki bo spregovoril o pomembnosti razvoja inovacij, kjer je v središču uporabnik in Mark Nicklas, namestnik direktorja oddelka »Inovacijske politike in vlaganja za rast«, ki bo podrobneje predstavil dokument Evropske komisije »Akcijski načrt za oblikovanje« (ang. Design Action Plan).

Javni_sektor_smeri_napredka_Ljubljana_6.2.2015_37_PhotoAlesRosa

Foto: Aleš Rosa


Prijave na dogodek BEDA Insight Forum

Program:

sreda, 25. november 2015, Thon Hotel EU, rue de la Loi 77, 1000 Brussels

9:00       Registracija

9:30       Predstavitve

11:30     Druženje ob kavi

Moderator:

Michael Thomson, DESIGN CONNECT
Govorci:         

Robin Edman, predsednik, BEDA

dr. Andrea Siodmok, vodja britanskega Laboratorija za politike (ang.»Policy Lab«)

Peter Dröll, direktor »Unija inovacij in evropsko raziskovalno področje« Evropske komisije

Mark Nicklas, namestnik direktorja oddelka »Inovacijske politike in vlaganja za rast« Evropske komisije

Dostopnost   Ctrl+U