Povezujemo inovativne pristope kreativcev in tehnološko moč naprednih industrij.

Pridružite se!

30. septembra 2019

Zaključni dogodek projekta FORGET HERITAGE

»Letting Culture in! Heritage Sites as Cultural Enabling Spaces« (Dovolite vstop kulturi! Zgodovinska mesta kot spodbudni prostori za kulturo.) – Zaključni dogodek projekta FORGET HERITAGE – Nürnberg, 24. –  26. 9. 2019

Deset partnerjev iz devetih srednjeevropskih mest in sedmih držav se je še zadnjič srečalo v okviru projekta Forget Heritage.  Tokrat v mestu Nürnbergu, ki se – tako kot Ljubljana -poteguje za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Na 3-dnevnem dogodku so se zvrstila različna srečanja, študijski obiski – ogledi stavb kulturne dediščine, ki so bili (delno) prenovljeni in so oživeli z novimi programi s področja kulturnih in kreativnih industrij, ponovno pa so se srečali tudi upravljavci stavb kulturne dediščine, ki vodijo aktivnosti pilotnih projektov v osmih mestih (Genova, Ljubljana, Nürnberg, Bydgoszcz, Rijeka, Usti nad Labem, Milano in Varšava).

Glavni dogodek se je odvijal v sredo, 25. 9. 2019, ko je potekala mednarodna konferenca »Letting Culture in! Heritage Sites as Cultural Enabling Spaces« z gosti iz različnih evropskih mest. To je bil hkrati tudi glavni dogodek Dneva evropskega sodelovanja – European Cooperation Day.

Spremljajoči dogodek konference je bila razstava osmih pilotnih projektov v prostorih kulturnega centra Z-Bau. Med njimi je tudi Soba za pisanje – prostor (so)dela, srečevanj umika in povezovanj, ki je nastal v okviru projekta Forget Heritage in je plod tesnega in dobrega sodelovanja treh subjektov:

  • Mestne občine Ljubljana – lastnice stavbe Vodnikova domačija,
  • Divje misli – upravljavke Vodnikove domačije in vodje izobraževalnega programa v Sobi za pisanje in
  • Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki je v okviru projekta pridobila sredstva za delno prenovo, nakup IKT opreme in sofinanciranje 1-letnega programa.

Veseli nas, da je Soba za pisanje lepo zaživela, da so v njej svoj prostor našli tako domači kot tuji ustvarjalci (zapisovalci) lepe besede. Odlična ekipa Vodnikove domačije bo še naprej bdela nad kakovostnim programom, namenjenim različnim ciljnim skupinam, celoten program pa bo potekal pod vodstvom odličnih mentorjev – tako kot do sedaj.

Tudi tokratni dogodek v Nürnbergu je bil navdihujoč, saj smo spoznali nove prakse, izmenjali izkušnje z uporabniki kulturnega centra Z-Bau in pilotnega projekta Nordgarten.

V četrtek, 26. 9. 2019, pa smo partnerji imeli še zadnje delovno srečanje in pregledali aktivnosti, ki jih je potrebno izvesti do zaključka projekta konec novembra 2019.

Več informacij o projektu:

http://www.rralur.si/sl/projekti/forget-heritage in

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/Forget-heritage.html#SUMMARY

Lepo vabljeni tudi na Forget Heritage/Facebook in Twitter.

  

  

  

Dostopnost   Ctrl+U