Knjižnica reči

V Domu skupnosti v Savskem naselju je konec januarja 2015 zaživela Knjižnica REČI: posebna knjižnica, kjer si lahko njeni člani namesto knjig izposojajo razne uporabne predmete (orodja, športno opremo, igrače, gospodinjske pripomočke ipd.). Ideja o Knjižnici REČI je nastala v želji po oblikovanju nove storitve za prebivalce soseske Savsko naselje, pa tudi ostale meščane Ljubljane.

Pred otvoritvijo je bil na podlagi želja potencialnih uporabnikov storitve oblikovan seznam predmetov za izposojo: skoraj 300 posameznikov jih je naštelo več kot 250. Največje zanimanje so izrazili za izposojo orodij za domača popravila in vrt, različnih gospodinjskih aparatov, čistilnih pripomočkov, športne opreme, predmetov za zabavo in prosti čas, pripomočkov za ustvarjanje in otroških stvari. Predmete z ‘liste želja’ smo pričeli zbirati septembra 2014: prek donacij predmetov tako s strani posameznikov kot tudi podjetij.

Izposoja stvari predstavlja inovativen način kljubovanja gospodarski krizi, saj ljudem omogoča uporabo predmetov, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Poleg prihranka denarja pa je korist Knjižnice REČI tudi prihranek prostora in večja povezanost skupnosti.

Projekt je bil razvit v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, s prostoRožem in z iniciativo Slovenia Coworking.

Več informacij o Knjižnici reči najdete TUKAJ

www.knjizicareci.si

Dostopnost   Ctrl+U